תוסף מזון הוא חומר המוסף מסיבות שונות למזון או למשקה

בין תוספי המזון השונים ניתן למנות:

  • צבעי מאכל, שנועדו לתת צבעים מושכים
  • חומרי טעם וריח שנועדו לשנות את טעמם וריחם של המזון והמשקה
  • חומרים משמרים שייעודם להאריך את חיי המדף של המזון
  • משפרי טעם שנועדו לשפר את טעם המזון
  • חומרים מייצבים, חומרים מתחלבים, מונעי קצף או חומרים מקציפים, מגבשים, ממתיקים כמו סוכר או ממתיקים מלאכותיים, חומרי הזגה ועוד.

לעתים מיוחס המונח "תוספי מזון" גם לויטמינים ומינרלים שאותם נוטל אדם בנוסף למזונו מסיבות בריאותיות.

תוספי מזון
תוספי מזון

משרדי הבריאות בעולם מגבילים את תכולת החומרים המוספים לכמויות של מיקרוגרמים (מליוניות גרם) או מיליגרמים (אלפיות גרם). לעתים מופיעה על אריזת מזון אזהרה המגבילה את צריכת מזון זה לאנשים המגלים רגישות לתוסף מזון מסוים הנכלל באריזה זו. מונוסודיום גלוטמט (E621) הוא דוגמה לתוסף מזון נפוץ מאוד הגורם לעתים לאלרגיה.
החומרים המוספים למזון מיוצגים בדרך כלל עם מספר E: האות הלועזית E ואחריה מספר בן שלוש או ארבע ספרות, החל מ־E100 וכלה ב־E1525. חלק מהחומרים המוספים אינם מזיקים כלל לבריאות ואחרים עלולים להזיק לבריאותם של בני אדם רגישים. כעשרה אחוזים מהחומרים הללו מזיקים מאוד בכל רמה ואסורים בכמה מדינות בעולם או מוגבלים בכמותם במדינות אחרות. למשל צבעי מאכל מקבוצת צבעי זפת הפחם שעשויים מנפט ואסורים בחלק מארצות המערב ומותרים בישראל בהגבלת כמות.