בשנים האחרונות תוסף L-Glutamine הפך לפופולרי בשל השימוש ההולך וגובר בתהליכי ריפוי של מחלות מעיים ושמירה של בריאותם ובמיוחד במקרים בהם רוצים לטפל במעי-דליף או מעי-רגיז.
L-Glutamine סקירה בסיסית
L-Glutamine היא אחת מ-20 חומצות האמינו החיוניות לתפקודם התקין של הגוף והמוח.
כמה מתפקידיו העיקריים הם:
- עידוד של יצירת רקמת שריר
- סיוע בשמירה על בריאות המוח ומערכת העיכול
- שיפור של הביצועים הספורטיביים
למעשה, L-Glutamine הפך פופולרי בתעשיית הכושר בשל יכולתו לזרז את בניית רקמות השריר ולהגן על הגוף מהסיכון לניוון שרירים.
חומצת אמינו זו היא אחת מאבני הבניין של החלבון, על כן היא חשובה במיוחד בכל הנוגע לבנייה, תיקון ותחזוקה של השרירים.
ל- L-Glutamin ישנה גם היכולת לאיזון רמות הסוכר בדם. (1)
מחקרים שונים שנערכו הראו את יעילותה של חומצת האמינו הספציפית לוויסות רמות הסוכר בדם.
בנוסף לכך שחומצת האמינו L-Glutamine היא בעלת השפעות חיובית להורדת רמות הסוכר בדם, היא אחראית גם על הפחתת רמות השומן בדם והפחתת רמות לחץ הדם הסיסטולי.
חומצת האמינו השימושית הזו מסווגת גם כנוירו-טרנסמיטור (מוליך עצבי), והיא משפיעה באופן ברור על תפקוד המוח. התרומה העיקרית של L-Glutamine לתפקוד המוח היא לשיפור היכולת שלנו להתרכז ולשיפור יכולת הזיכרון. מלבד זאת, טוענים גם כי L-Glutamine יכולה להקל על סימפטומים שונים הקשורים בחרדה, דכדוך, דכאון, נדודי-שינה ועצבנות. ההשפעה של ה- L-Glutamine במצבים קוגנטיביים שונים הינה נרחבת ולכן כיום משאבים רבים מופנים לצורך מחקר של חומצת האמינו החשובה.
אך מלבד השימושים בתחום האתלטיקה, תפקוד המוח, ויסות מצבי-רוח והשימוש ב- L-Glutamine כמנקה רעלים אצל חולים המקבלים טיפול כימותרפי, L-Glutamine מוכר בעיקר בשל חשיבותו לבריאות המעיים.
למעשה, זוהי חומצת אמינו חיונית כשמדובר בריפוי של דופן המעיים.
כל מה שחשוב לדעת על חומצת האמינו ל-גלוטמין
ישנה תת-קבוצה של חומצות אמינו הנקראת "חומצות אמינו חיוניות", אשר L-Glutamine היא אחת מהן.
למעשה כאשר אנו לא במיטבנו הייצור של L-Glutamine בגוף נפגע, כך שבמידה ומישהו סובל ממחלה כרונית כלשהי, כמו למשל מחלה אוטואימונית, רמות L-Glutamine שלו עלולות להידלדל.
דבר זה מסביר מדוע כשמטפלים בחולי סרטן עם תוספים של L-Glutamine, אשר משמש כמנקה רעלים טבעי, במידה מסוימת, כנגד תוצאות הטיפול הכימותרפי. (2)
מאחר שסביר כי חולים אלה יסבלו מחוסר בחומצת האמינו החיונית L-Glutamine, ייתכן כי העלאת רמות הגלוטמין שלהם תוביל להשפעות חיוביות.
כיצד חומצת האמינו L-Glutamine מסייעת לריפוי רקמת המעיים?
מתוך 20 חומצות האמינו הנדרשות לתפקוד מיטבי של הגוף, L-Glutamine היא זו שמשמשת כחומר גלם עבור שיקום וחידוש רקמת המעי. חומצת האמינו הזו חשובה לשמירה על מערכת עיכול בריאה. (4)
כשהתאים במעי סופגים L-Glutamine באופן ישיר ומיידי ומייצרים חומר שנקרא "אימונולוגלובין מופרש A" (sIgA). למעשה, מדובר בנוגדן החשוב לתפקודי וביצועי מערכת החיסון של הגוף. (3)
ספיגת הגלוטמין ישירות לתאים מסייעת לשפר את שלמות דופן המעי ומונעת מחומרים לא רצויים לחדור אזורים פגועים (כולל פתוגנים, רעלנים במזון, חלקיקים גדולים מדי ועוד).
הדלקתיות שנוצרת בעקבות המעי הדליף והעברת הדלקתיות הזאת למערכות אחרות בגוף, לא תיפסק עד שבעיית חדירות המעיים לא תטופל ותיפטר. זאת הסיבה לכך שחומצת האמינו L-Glutaminen מהווה תוסף יעיל וחשוב לטיפול במצב זה.
L-Glutamine נמצא כתומך ומסייע במגוון בעיות עיכול, כמו תסמונת המעי הרגיז וגם מחלות מעיים דלקתיות כגון קוליטיס כיבית, דיברטיקולוזיס, דיברטיקוליטיס, מחלת קרוהן ותסמונת המעי הדולף (כמו כן כל המצבים השונים שעלולים לנבוע מהמעי הדליף, למשל: בעיות משקל, בעיות עור, בעיות בבריאות הנפשית או המנטלית).
מלבד ריפוי מערכת העיכול, אילו יתרונות בריאותיים נוספים יש לגלוטמין?
להלן סקירה מהירה של יתרונות נוספים של חומצת האמינו L-Glutamine:
- ביצועים ספורטיביים משופרים וזמני התאוששות קצרים יותר לאחר אימון
- גדילת שריר מוגברת וניוון שרירי מופחת
- ריפוי רקמות משופר ומהיר
- ריכוז ומיקוד מנטלי משופרים
- הפחתת חשקים למזונות
- הפחתת רעילות הנובעת מכימותרפיה
- שיפור רמות סוכר בדם, ויכולת להתמודד עם סכרת סוג 2
שאלות נפוצות
מה עדיף במקרה של מעי דליף, אבקה או טבליות?
הדעה הרווחת היא שהאבקה עדיפה וזאת משתי סיבות
- עלות – אבקה בדר"כ תהיה זולה יותר מטבליות וכדורים
- נוחות שימוש – עם אבקה ניתן להגיע למינון בקלות ומבלי לבלוע עשרות כדורים
כיצד כדאי לצרוך את אבקת ה- L-Glutamine?
ניתן לערבב את האבקה עם נוזל כלשהו, מים או מיץ.
אחד הדברים שחשוב להימנע מהם הוא לערבב את ה– L-Glutamine עם כל סוג של אוכל או נוזל חם, מאחר שהגלוטמין עובר דנטורציה (הרס של המבנה החלבוני).
האם כדאי לקחת את התוסף עם או בלי אוכל?
עבור אלו מאתנו הנוטלים את התוסף כדי לטפל במעי דליף, אנו נדרשים לצרוך מינונים די גבוהים (10-20g ליום) כדי להשיג השפעות חיוביות, כך שלאור המינון הגבוה, עדיף ליטול אותו עם אוכל מאשר בנפרד.
מינון ה L-Glutamine-הנכון עבור מעי דליף / רגיז
המינון הנכון תלוי במצב האישי ובאופן בו כל אדם מגיב ל-L-Glutamine.
לפני תחילת נטילת התוסף, אנו ממליצים להתייעץ עם מטפל מוסמך או איש מקצוע.
האם ניתן לקבל ל-גלוטמין מהתזונה ?
אכן, ניתן לקבל את חומצת האמינו L-Glutamine מהמזון.
מזונות שמכילים גלוטמין הם: אספרגוס, מרק עצם, אצת ספירולינה וכרוב.
חשוב לציין שעל הגלוטמין המגיע מהתזונה להתחרות בספיגה בחומצות אמינו אחרות שנמצאות במזון, מה שמוריד באופן אוטומטי את כמות הגלוטמין שנספגת בגוף.
עבור אלו מאתנו המנסים לרפא מעי דליף או רגיז, דרושות כמויות גדולות יותר של אבקת גלוטמין.
תוך כמה זמן אוכל לרפא מעי רגיז / דליף בעזרת גלוטמין?
התשובה לשאלה זו משתנה בהתאם למצבו האינדיווידואלי של כל אדם והיא תלויה במספר גורמים.
הגורמים העיקריים שישפיעו על פרק הזמן שייקח לגוף להירפא ממעי רגיז / דליף, הם:
- האם ישנם גורמים כרוניים למצבך שיש לטפל בהם לפני שהמעי יוכל להחלים (כמו למשל, זיהום טפילי)
- התזונה שלך – ועד כמה היא תומכת בטיפול ובשיקום המעיים
בהתחשב בשתי הסיבות הללו, דיווחים נקודתיים טוענים כי כדאי לנסות ליטול L-Glutamine במינון המומלץ המרבי עבור ריפוי המעי הדליף או הרגיז (20 גרם פעמיים ביום עם האוכל) למשך 60 יום.
גלוטמין כמפחית תשוקה לסוכר
אנשים הסובלים מתסמונת המעי הדליף או הרגיז צריכים להיות דיי מחושבים ומוגבלים בתזונה שלהם ולכן יצטרכו לעתים קרובות לקצץ בכמויות הסוכרים שבתזונה.
לשמחתנו ה-L-Glutamin לא רק מרפא את המעיים, אלא גם מפחית את הצורך בסוכר.
התגובה של הגוף לסטרס פיסי או רגשי מכל סוג הוא להפריש את הורמון הקורטיזול. קורטיזול מרוקן את המאגרים הטבעיים של הגלוטמין בגוף ומקשה על השמירה על משקל גוף תקין ועל הבריאות. לכן אין זה מפתיע שבתקופות לחוצות אנו נוטים לעלות במשקל. ללא גלוטמין אנו מאבדים את אחת מההגנות החשובות ביותר שלנו מפני דלקות וזיהומים, כמו גם את היכולת לשרוף שומן ולבנות רקמת שריר.
בחירת תוסף L-Glutamine:
המנעו מתערובות תוספים מוכנות מראש
ישנן בשוק תוספי התזונה תערובות מוכנות מראש לשיפור בריאות המעיים. מגמה זו הולכת וגדלה ב-5-10 השנים האחרונות לאור העלייה החדה במספר האנשים הסובלים מחדירות מעי. ישנן מספר סוגיות לשימוש בתערובות התוספים הללו וכאשר מנסים לרפא את תסמונת המעי הדליף או הרגיז, השימוש בהן אינו אידיאלי.
הסיבות להימנעות מסוגי תוספים אלו הן:
- תוספים אלהמכילים רכיבים רבים. לעיתים, הרכיבים הנוספים יחריפו את בעיית המעי הדליף, במקום לסייע לריפויה. דבר זה תלוי במצב בריאות המעיים של הנוטלים את התוסף וברמת הריפוי הנדרשת, אבל לרוב זה פשוט רעיון טוב יותר להשתמש ב L-Glutamine בלבד כאבקה
- לרוב, בשימוש בתערובות תחליפים לטיפול במעי דליף, יהיה קשה יותר לגוף לספוג את הכמות הנדרשת של L-Glutamine מבלי לספוג גם כמויות של רכיבים אחרים אשר עלולים להיות בעייתים ולהפריע לריפוי המעי.
הירשמו לרשימת המתנה, ונדאג לעדכן אתכם ראשונים
כשהמוצר מגיע לישראל!
מקורות:
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8875520.
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3385273/
- https://en.wikipedia.org/wiki/Immunoglobulin_A
- http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PII0140-6736(93)90939-E/abstract