תקופת ההיריון דורשת ממך שינויים בהרגלי התזונה במטרה לספק לעובָּר ולגופך את כל אבני הבניין החשובות להתפתחות תקינה. אחת ההמלצות המושמעות ביותר לנשים בהיריון נוגעת לצריכה מוגברת של ברזל – פי שניים מהכמות הרגילה המומלצת לאישה שאינה הרה, ואף יותר מכך במקרים של אנמיה הריונית. גם בתקופה שלאחר הלידה לרוב יש צורך להמשיך ולצרוך ברזל באופן מוגבר כדי לענות על צרכי האם והתינוק.
כוחו של ברזל
הברזל הוא אחד היסודות הנפוצים ביותר בטבע והוא גם אחד מהמינרלים החשובים ביותר בגופנו. הוא מצוי בכדוריות הדם האדומות, בכבד, במח העצם וברקמות השרירים. הוא מהווה חלק בלתי נפרד ממולקולת ההמוגלובין שנמצאת בכל כדורית דם אדומה. בהמוגלובין הוא קושר אליו חמצן, ונושא אותו עמו במערכת הדם מהריאות אל כל תא ותא בגוף. לכן הוא משמש כרכיב חיוני לתהליכי הפקת האנרגיה שמתרחשים בכל תאי הגוף. מלבד זאת, יש לו תפקיד מרכזי ביצירת חומצות גרעין שמכילות את החומר הגנטי (דנ”א ו- רנ”א) ובשגשוג של תאים חדשים שנוצרים בגוף. מחסור בו עלול לגרום לפגיעה בתהליך ייצור הדם במח העצם ואף בתפקוד התקין של מערכת החיסון. מאחר והברזל בגוף מעורב בכל התהליכים הכי בסיסיים והכי חיוניים בגופינו, כאשר הוא נמצא בחוסר לאורך זמן, עשויה להיווצר פגיעה מהותית בתפקוד מערכות חיוניות בגוף.
חלב אם – מזון העל של הטבע
חלב אם הוא המזון שהטבע דואג לייצר במיוחד עבור התינוק הרך בכדי לספק את כל צרכיו התזונתיים והבריאותיים. לכן עד היום אף תרכובת מזון לתינוקות, לא הצליחה לכלול את כל מה שמכיל חלב האם – למרות כל הטכנולוגיות, המחקרים המדעיים והניסיון הבלתי פוסק לשדרג אותן. זאת גם הסיבה שכל רופא וכל דיאטנית, ימליצו קודם כל על הנקה כתזונה בלעדית לתינוק. אולם חשוב גם לזכור שתינוק הניזון בעיקר מחלב אם נמצא במצב הדומה לזמן שהייתו ברחם – הוא תלוי במזונה של אימו ובנוטריינטים שהוא מכיל לשם התפתחותו התקינה. אם תזונת האם תהיה חסרה באבות המזון, בוויטמינים או במינרלים – תהיה לכך השפעה ישירה על בריאותו. מסיבה זו נשים רבות נוטלות תוספי תזונה גם במהלך ההיריון וגם לאחר הלידה, ואם החלטת להניק את תינוקך, מומלץ כי תמשיכי ליטול את תוספי התזונה שהומלצו לך עד תום תקופת ההנקה.
אמא מחוזקת
בתקופת ההיריון נוצר לעיתים תכופות דלדול במאגרי הברזל של האם. מסיבה זו המלצת הרופאים היא ליטול תוסף ברזל לאורך כל ההריון, ולעיתים אף לפני הכניסה להיריון – כחלק מתהליך הכנת הגוף לשינוי. אולם גם בלידה עצמה האם מאבדת דם (וברזל), ולאחריה איבוד הדם עשוי להימשך לתקופה לא קצרה, ובשל כך עלולה להיפגע אספקת הברזל הסדירה לתינוק היונק. מאחר שלגוף האם לוקח זמן מה להתאושש מהלידה ומאיבוד הדם, כשיחד עם זאת יש צורך למלא את מאגרי הברזל במהירות, חשוב לצרוך תוסף ברזל איכותי שיענה על צרכיה וצרכי תינוקה, במקביל לביסוס תזונה עשירה בברזל.
על מה ממליץ משרד הבריאות?
על פי הנחיות משרד הבריאות, יש ליטול ברזל החל מהשבוע ה-14 להיריון ועד שישה שבועות לאחר הלידה. חשוב להיערך לצריכת ברזל יומיומית שתספק את צורכי הגוף בדרך הקלה והנוחה ביותר. מדובר על כמות ברזל לא מבוטלת המצריכה בניית תפריט יומי מותאם ומוקפד המכיל מזונות עשירים בברזל כמו גם נטילת תוסף ברזל – רצוי בנוזל ומשולב בויטמין C – לספיגה מיטבית ומהירה.