מתכננת היריון? הכירי את הבסטי החדשה שלך – החומצה הפולית
אם את בגיל הפוריות ובוודאי מרגע שנכנסת להיריון, אין ספק שמכל עבר נזרקות לכיוונך צמד המילים “חומצה פולית”. וזה לא סתם! לחומצה הפולית יש חשיבות רבה מעין כמותה – עבור כל הנשים ולאורך כל שנות הפוריות, ובפרט בתקופת ההיריון. במהלך החיים חומצה פולית הכרחית ליצירת כדוריות הדם האדומות ולמניעת אנמיה. עובדה זו מקבלת משנה חשיבות במיוחד בתקופת ההיריון בה רמות ההמוגלובין נוטות לרדת באופן טבעי אצל מרבית הנשים. אך לחומצה הפולית חשיבות גם עבור העובר עצמו, מאחר והיא משתתפת בתהליכי יצירת החומר התורשתי וחלוקת התאים בגוף ומונעת היווצרות מומים במערכת העצבים של הרך הנולד.
אז מהי חומצה פולית?
חומצה פולית הינה ויטמין מקבוצת ויטמיני B. קבוצת ויטמינים זו מסייעת לאנזימים שונים לבצע את תפקידם בשלל תהליכים חיוניים המתרחשים בגוף האדם. למשל, לחומצה הפולית תפקיד מרכזי בתהליכי ייצור ובניית חומצות אמינו שונות (חומצות אמינו הן אבני הבניין של החלבונים). בשילוב עם ויטמין B6 ו-B12, היא אף מסייעת להמיר את חומצת האמינו הומוציסטאין (שעודפים שלה מתקשרים למחלות לב וכלי דם ומחלות מטאבוליות) – לחומצת האמינו מתיונין. כמו כן, לחומצה הפולית בשילוב עם ויטמין B12, יש תפקיד מרכזי גם בייצור וגם בהקניית מבנה תקין לכדוריות הדם האדומות ולמניעת אנמיה. מכיוון שהחומצה הפולית משתתפת בתהליכי הייצור של החומר הגנטי (דנ”א) שבתוך כל תא ותא – יש לה חשיבות ראשונה במעלה להתפתחות התקינה של כל מערכות הגוף – וזה כולל כמובן את מערכת העצבים שמכילה את המוח וחוט השידרה. ובדיוק מהסיבות האלו, לחומצה הפולית יש תפקיד עיקרי בהתפתחות העובר. בשבועות הראשונים להיריון יש חלוקת תאים מואצת – בה לחומצה הפולית תפקיד מרכזי. לאחר מכן מתפתחים איברי הגוף של העובר ובכללם מערכת העצבים, כאשר התעלה העצבית של העובר נסגרת כבר בשבוע השלישי או הרביעי לאחר ההפריה. אפילו פגם זעיר בהתפתחות של תאים בודדים בשלב הראשוני של ההיריון (אף לפני שהאישה יודעת שהיא הרה), עלול לגרום בהמשך למום קשה במערכת העצבים. מסיבה זו ארגוני הבריאות בכל העולם ממליצים ליטול תוסף של חומצה פולית לאורך כל שנות הפוריות ובפרט 3 חודשים לפני הכניסה להיריון, במהלך ההיריון כולו ואף 3 חודשים לאחר הלידה. מחקרים מהשנים האחרונות מהווים עדות נוספת לחשיבותה הרבה של החומצה הפולית. כך, במחקר רב היקף נמצא כי קיים קשר בין נטילת תוסף חומצה פולית על ידי אימהות בחודש שלפני הכניסה להיריון ובמהלך החודשיים הראשונים לטרימסטר הראשון, לבין הפחתת הסיכון להתפתחות אוטיזם אצל הילוד. מחקרים נוספים מצביעים על קשר בין נטילת תוסף חומצה פולית בהיריון לבין ירידה בסיכון ללידה שקטה, ללידה במשקל תקין של הילוד, ליכולות הקוגניטיביות בילדות, למניעת השמנת יתר בילדות ועוד.
חומצה פולית – מקורות תזונתיים ומינונים מומלצים
חומצה פולית נמצאת, בכמויות לא גדולות, בירקות ממשפחת המצליבים ובירקות ירוקים כגון כרוב, כרוב ניצנים, ברוקולי, אספרגוס ואפונה. אפשר גם למצוא אותה גם בחומוס, אורז, בננות, תפוזים ובתמציות שמרים. אך ההמלצה של רשויות הבריאות לנשים בגיל הפוריות ובפרט לנשים המתכננות היריון, נשים הרות ומיניקות הינה חד משמעית: לתגבר את הצריכה של חומצה פולית מהמזון באמצעות תוסף תזונה, במינון של 400-600 מיקרוגרם ביום – או על פי הנחיית הרופא המטפל.
איך בוחרים תוסף איכותי בספיגה גבוהה?
אם ביקרת ברשתות הפארם ובבתי הטבע השונים במטרה לרכוש תוסף חומצה פולית, לבטח ראית את המגוון הרב והמבלבל על המדפים. אז איך תדעי מה הכי מתאים?
הכלל החשוב ביותר: בחרי בתוסף של חומצה פולית טבעית – שהרכבה זהה לזה של החומצה הפולית שבמזון טבעי – היא שונה מהותית בהרכבה מהחומצה הפולית הסינתטית שמיוצרת במעבדות – זו שלמרבה הצער נמצאת ברוב תוספי התזונה.
חומצה פולית טבעית כמו שהיא מופיעה בטבע, נקראת Folate או Methyl-Folate . הייחוד שבה הוא בכך שהיא מכילה בתוכה רכיב שנקרא ‘קבוצת מתיל’ אשר משתתף בתהליך ביולוגי חיוני הנקרא ‘מתילציה’ – שגורם לחומצה הפולית להפוך לזמינה לרקמות בגוף.
זאת בשונה מהחומצה הפולית הסינתטית – אשר אינה מכילה קבוצת מתיל, וגופינו אף זקוק לאנזים בשם MTHFR שמאפשר את הפיכתה לנגזרת פעילה בגוף.
וכאן בדיוק מתחילה הבעיה – שכן אצל חלק לא מבוטל באוכלוסייה אנזים זה אינו פעיל ברמה מספקת, כשזה קורה, החומצה הפולית הסינתטית עשויה להצטבר בדם ולכך עשויות להיות השלכות בריאותיות שליליות.(1, 2)
אסמכתאות:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2657096/
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6766439/