עד היום המומחים היו תמימי דעים: חומצה פולית נחוצה לנשים בגיל הפוריות, בתקופת ההיריון וגם לאחר לידה – בעיקר למטרות מניעה של מומים מולדים ולתמיכה בהתפתחות עצבית תקינה של עוברים ותינוקות. אולם החדשות המחקריות העדכניות הן, שיש בעיות במהלך ההיריון שעלולות להיגרם דווקא מהצד של האבא.
חומצה פולית להריון ועכשיו גם לבעלי טסטוסטרון
יתרונותיה של החומצה הפולית במניעת סיבוכים הקשורים לבריאות העובר בהיריון כבר ידועים זה זמן רב. ההמלצה הרשמית לכל אישה הינה להתחיל ליטול חומצה פולית במינון של 0.4 מיליגרם ליום לאורך גיל הפוריות ולפחות שלושה חודשים לפני הכניסה להיריון, ולהמשיך בנטילה למשך שלושה חודשים לאחר הלידה.
חומצה פולית נכללת בקבוצת ויטמיני B. היא נמצאת בירקות ירוקים (תרד, אספרגוס, חסה כהה, מנגולד, אפונה), בירקות שורש (בטטה, סלק) ובירקות ממשפחת המצליבים (כרוב, ברוקולי, כרובית), בפרי הדר, בקטניות, בדגנים מלאים, בחלמון ביצה, בשר ודגים. תפקידה העיקרי קשור ליצירת החומר הגנטי בתאים ומכאן שיש לה חלק מרכזי בהתפתחות העובר ובתהליך חלוקת התאים בגוף. בין שלל תפקידיה הנוספים: ייצור תאי דם אדומים שמכילים בתוכם ברזל ואחראים על הובלת חמצן לכלל התאים בגוף, מניעת אנמיה, השתתפות בתהליך יצירת תאי הדם הלבנים (תאי מערכת החיסון) ובניית חלבונים (המרכיבים את העור, השיער והציפורניים), השתתפות בתהליכי יצירת מתווכים עצביים שמווסתים תגובות רגשיות וחיוניים לשינה תקינה ועוד. מסיבה זאת דרושות לנו רמות נאותות של החומצה בגוף.
כל זאת כאמור כבר ידוע למדע, אולם חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה בדקו את השפעתה של החומצה הפולית גם על איכות הזרע הגברי, אשר במצב תקין מכיל 23 זוגות של כרומוזומים. המחקר בדק את זרעם של 89 גברים בריאים ועקב אחר נתוני הצריכה היומית שלהם של אבץ, חומצה פולית, ויטמין C, ויטמין E ובטא קרוטן. תוצאות המחקר הראו כי בקרב הגברים שצרכו את הרמה הגבוהה ביותר של חומצה פולית, נמצאו הכי פחות חריגות בתקינות הזרע, ובשכיחות שנמוכה בכ- 20-30% מגברים שצרכו כמות נמוכה של חומצה פולית. במילים אחרות, צריכת חומצה פולית ברמה גבוהה הורידה משמעותית את שיעורי החריגות בזרע הגברי, ומכאן ניתן להסיק כי צריכת חומצה פולית ברמה נמוכה עשויה להעלות את הסיכון להפלות טבעיות ולבעיות התפתחותיות בעובר עקב בעיות כרומוזומליות בזרע.
גם באוניברסיטת מונטריאול נערך מחקר דומה ובסיומו החוקרים הגיעו למסקנות דומות.
והמסקנה שלנו? צריך בהחלט שניים להיריון, אך על אחת כמה וכמה – צריך שניים להריון תקין! וכן, גם לך האבא לעתיד יש חלק מרכזי בבריאות העובר ובמהלך התקין של ההיריון וגם לך מומלץ להעשיר את תזונתך במזונות המכילים חומצה פולית וליטול יחד עם אם ילדך (במידת הצורך) תוסף תזונה של חומצה פולית – כלומר פולאט, שהיא חומצה פולית ממקור טבעי וכדאי שהוא יהיה בספיגה גבוהה כמובן!
במידה וצורכים פולאט (חומצה פולית טבעית) לאורך זמן, כדאי לבחור בתוסף המשולב עם B12 (רצוי טבעי – מסוג מתילקובלאמין), כדי למנוע מצב של מיסוך מחסור בויטמין B12.