כורכומין בטכנולוגיית ספיגה חדשנית פורצת דרך
כורכומין הוא המרכיב העיקרי בתבלין ההודי כורכום שמשמש אלפי שנים כמזון, והוא גם הפיגמנט שמעניק לכורכום את צבעו הכתום. הכורכומין מסתמן כרכיב הטבעי הנחקר ביותר בעולם, שזכה לסיקור של אלפי פרסומים ומחקרים מדעיים שונים. אולם כיום, המכשול העיקרי למימוש פוטנציאל ההשפעות הנחקרות שלו, קשור דווקא לבעייתיות בספיגתו במערכת העיכול ובזמינות הביולוגית הנמוכה שלו. הסיבה לכך היא שהכורכומין הוא רכיב מסיס בשמן ואילו סביבת מערכת העיכול היא מימית.
מחקרים הראו, שגם צריכת כמות אדירה של כורכומין, כזו שמגיעה ל-8,000 מ”ג למנה (!) כמעט שאינה נספגת, ורק שרידים ממנה יגיעו למחזור הדם [2].
מסיבה זו ממש, פותחו מספר טכנולוגיות מוצר בשנים האחרונות, שמטרתן לשפר את הספיגה והזמינות הביולוגית של הכורכומין, והן מבוססות על השילוב שלו עם תרכובות וחומרים שונים, למשל:
- כורכומין-פיפרין – אחת מהטכנולוגיות הקדומות ביותר שפותחו, שמבוססת על שילוב של כורכומין עם הרכיב פיפרין המופק מתבלין הפלפל השחור. אולם בעוד שהמחקרים מראים כי הפיפרין אכן משפר את ספיגת הכורכומין, נדרשת כמות יחסית גדולה של פיפרין: כ-20 מ”ג למנת לקיחה [1]. אך בישראל, קיימת הגבלה רגולטורית על כמות הפיפרין המותרת לצריכה כתוסף תזונה, שעומדת על 5 מ”ג למנה בלבד. זאת מהסיבה שהפיפרין, בכמות גדולה, עלול לגרום לגירוי ודלקתיות ברקמת מערכת העיכול ולתופעות לוואי, בפרט אצל אנשים הסובלים מדלקות וכיבים בקיבה.
- כורכומין ליפוזומלי – טכנולוגית מוצר מתוחכמת וחדשנית יותר היא הטכנולוגיה הליפוזומלית, שעושה שימוש במולקולות טבעיות (פוספוליפידים) שמאפשר להן להיות מסיסות מים וגם מסיסות שמן בעת ובעונה אחת. כשאותן מולקולות נמצאות בנוזל, הן יוצרות מבנה כדורי (בועית) שנקרא ליפוזום. בתוך מערכת העיכול, הליפוזום בעל המסיסות הגבוהה נושא בתוכו את הכורכומין שהמסיסות שלו נמוכה – עד להגעתו לתאי הספיגה במעי. ההשערה היא שבאופן זה הספיגה של הכורכומין עשויה להשתפר בעשרות אחוזים בהשוואה לכורכומין “נקי” שאינו ליפוזומאלי – תלוי בפורמולציית המוצר הספציפית[3] .
- טכנולוגית PNS (או בשמה המלא Polar Non polar Sandwich | “כריך כורכומין”) – זוהי טכנולוגיה פטנטית חדשנית, יחידה מסוגה ופורצת דרך, שעושה שימוש בקומפלקס הרכיבים הטבעי שמופק משורש הכורכום בכדי להעצים את ספיגת הכורכומין. מדובר בדרך ייחודית וטבעית להגברת המסיסות במים של הכורכומין, שאף נחקרה קלינית. איך זה עובד? כל מולקולת כורכומין נעטפת בקומפלקס שלם של רכיבים שהופקו משורש הכורכום (שכולל שמן נדיף, חלבונים, רבי-סוכרים, סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים ועוד). כך נוצר מעין “כריך כורכומין” המבוסס על מארג טבעי של רכיבים מסיסי שמן ורכיבים מסיסי מים השלובים זה בזה, שבמרכזם הכורכומין. המארג (“כריך הכורכומין”) הוא בעל מסיסות גבוהה בסביבה המימית של מערכת העיכול, ובנוסף נראה שיש לו יכולת משופרת לחדור לתאי המעי הדק – בהם מתרחשת הספיגה של הכורכומין. באופן זה הספיגה של הכורכומין עשויה להשתפר פי 10 בהשוואה לכורכומין “נקי” ללא המארג.
בתמונה – מבנה דמוי כריך אשר בצדדיו רכיבים מסיסי מים ובמרכזו הכורכומינואיד המסיס בשמן
באיור המצורף – המבנה המולקולרי של “כריך הכורכומין”
הערך המוסף של טכנולוגיית ה – PNS: נראה כי זוהי טכנולוגיה המאפשרת ליהנות גם מכורכומין בריכוז גבוה ובספיגה משופרת, וגם מקומפלקס שלם של רכיבים טבעיים המצויים בשורש הכורכום, שגם להם השפעות ביולוגיות נחקרות.
טכנולוגית PNS ליפוזומלית – מהווה שילוב בין היתרונות של 2 טכנולוגיות נחקרות: הטכנולוגיה הליפוזומלית שעושה שימוש בפוספוליפידים וטכנולוגיית ה- PNS שיוצרת מעין “כריך כורכומין ליפוזומאלי” עם שאר רכיבי שורש הכורכום, ובכך מאפשרת ספיגה גבוהה במיוחד.
לקריאת המחקר אודות טכנולוגיית ה PNS -שפורסם בכתב העת ScienceDirect לחצו כאן.
סימוכין:
1. Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta Med. (1998)
2. Lao CD, et al. Dose escalation of a curcuminoid formulation. BMC Complement Altern Med. (2006)
3. Jamwal R. Bioavailable curcumin formulations: A review of pharmacokinetic studies in healthy volunteers
לקריאה נוספת על מחקרים אודות טכנולוגיית ה-PNS:
- Cell culture study on the cytotoxic effects of “Cureit”- a novel bioavailable curcumin-anti cancer effects.
- Cell Culture Study on the Effect of Bio-Available Curcumin – “Cureit” on Elastase Inhibition Activity.
- A Pilot Cross-Over Study to Assess the Human Bio-Availability of “Cureit” A Bio-Available Curcumin in Complete Natural Matrix.
- CELL CULTURE STUDY ON THE EFFECTS OF “CUREIT”-A NOVEL BIOAVAILABLE CURCUMIN ON HYALURONIDASE INHIBITION – ANTI AGING EFFECTS.
- Anti Oxidant Potential of “Cureit”- A Novel Bio-Available Curcumin Formulation.
- Cell Culture Study On The Effects Of “Cureit”- A Novel Bio-Available Curcumin On Boosting Phagocyte Mediated Immunity.
- Comparative Oral Absorption of Curcumin in a Natural Turmeric Matrix with Two Other Curcumin Formulations: An Open-label Parallel-arm Study.
- Biological activities of curcuminoids, other biomolecules from turmeric and their derivatives – a review.
- A Novel Highly Bioavailable Curcumin Formulation Improves Symptoms and Diagnostic Indicators in Rheumatoid Arthritis Patients: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Two-Dose, Three-Arm, and Parallel-Group Study.
- Development of Validated Methods and Quantification of Curcuminoids and Curcumin Metabolites and Their Pharmacokinetic Study of Oral Administration of Complete Natural Turmeric Formulation (Cureit™) in Human Plasma via UPLC/ESI-Q-TOF-MS Spectrometry.
- Preparation of a novel bioavailable curcuminoid formulation (Cureit) using Polar-Nonpolar-Sandwich (PNS( technology and its characterization and application.