חלק ניכר מתוספי הברזל הנפוצים דוגמת ברזל-סולפאט עלולים להסב עצירות וכאבי בטן. חוקרים מסבירים את התופעה בברזל שאינו נספג היטב. ניתן להקל על עצירות בעזרת מספר שינויים תזונתיים, פעילות גופנית, רפואה משלימה או פשוט לעבור לברזל ביס-גליצינאט שאין לו תופעות לוואי לא רצויות במערכת העיכול.
חלק מתוספי הברזל מסבים לאנשים רבים עצירות וכאבי בטן, ועד כדי 60% מהנוטלים תוספי ברזל עלולים לחוות עצירות, כאבי בטן או נפיחות. עצירות הנה הפרעה במערכת העיכול שמתאפיינת בקושי לסלק פסולת צואה שהצטברה במעי, מאחר שהצואה הופכת לגושית וקשה. הדבר יכול להתבטא בירידה בתדירות היציאות, בהשקעת מאמץ מוגבר בעת הפרשת צואה, בנפיחות בטנית ובכאבי בטן, בבחילות ובאבדן תיאבון. עצירות עלולה להביא להתפתחות טחורים.
סקירה שפורסמה במגזין הרפואי MNT באפריל 2023 מנסה להסביר את התופעה שמלחי ברזל מסוימים הניטלים כתוספי תזונה גורמים לעצירות, או מחמירים עצירות. לדעת החוקרים ברזל שלא נספג במעי גורם להקשיית הצואה, להפחתת התנועתיות של שרירי דופן המעי שבאופן תקין דוחפים את הצואה במורד מערכת העיכול, וכמו כן לתופעות של נפיחות בטנית וכאבי בטן.
מעבר לכך, המדענים סבורים שעודף יוני ברזל בקיבה משפיע לרעה על מאזן הנוזלים במעי ובכך גורם להקשיית הצואה ולעצירות, כי מים במעי ברמה נאותה מסייעים לריכוך הצואה ולמעבר קל שלה למעי הגס. יוני הברזל שנותרים במעי מובילים גם להפרת האיזון של אוכלוסיית חיידקי המעי הטובים, וליצירת רדיקלים חופשיים תוך גרימת דלקות מעי.
החלפת ברזל סולפאט בברזל ביס-גליצינאט
תוספי ברזל מסוג מלח ברזל-סולפאט מוצאים שימוש נרחב בטיפול באנמיה על רקע של מחסור בברזל, ונטילת מלח ברזל מסוג זה מלווה בתדירות גבוהה יחסית של תופעות לוואי דוגמת עצירות וכאבי בטן. הסיבה לכך היא שחלק מהברזל מתפרק מהמלח פירוק מוקדם בקיבה וכן אינו נספג ביעילות במעי.
מחד ניתן להקל על תופעות של עצירות הנובעת מנטילת תוספי ברזל באמצעות שינויים באורח החיים או טיפולים ותכשירים מסוימים, ומאידך ניתן לשקול החלפת התוסף לתוסף ברזל בעל פחות תופעות לוואי, דוגמת IRON MAX. תוסף זה מבוסס על ברזל ביס-גליצינאט והוא מכיל גם ויטמין C שיש לו השפעה מיטיבה על הגברת הספיגה של הברזל.
גורמי הסיכון לעצירות
יש לזכור שגורמי הסיכון לעצירות בכלל, ובפרט לזו הנובעת מנטילת תוספי ברזל, כוללים צריכה מועטה של סיבים תזונתיים (פירות, ירקות, דגנים מלאים, תוספי פסיליום), שתייה מועטה, היעדר פעילות גופנית אירובית והתעכבות בהליכה לשירותים. בכל מקרה, אין לחרוג ממינון הברזל שהומלץ לכם על ידי גורם מקצועי מוסמך.
הריון נחשב לגורם סיכון גם על רקע הורמונאלי המביא להאטת הפעילות של שרירי דופן מערכת העיכול וגם בעקבות כך שמשלב מסוים של ההריון הרחם לוחץ על מערכת העיכול. כ- 40% מהנשים בהריון תפתחנה עצירות.
מטפלים בעצירות
הטיפול בעצירות יכול להתבצע באמצעות תכשירים משלשלים הנמכרים ללא מרשם, אולם עדיף לנקוט בשינויים פשוטים באורח החיים, מאחר ששימוש תכוף במשלשלים עלול להביא לתסמונת מעיים עצלות ולספיגה לקויה של ויטמינים. חוקן של מים פושרים, בעזרת מכשיר שניתן לרכשו בכל בית מרקחת יכול להיות פתרון במקרה של אירוע חד פעמי מציק.
ריכזנו מספר אמצעים להקלת עצירות ואף מניעתה:
1. סיבים תזונתיים. תזונה עשירה בסיבים תזונתיים (פירות, ירקות, דגנים מלאים) תקל ותמנע עצירות כי היא תסדיר צואה רכה ונפחית יותר. כאשר נוטלים תוספי סיבים תזונתיים ובייחוד אבקות העשויות מפסיליום חיוני לשלב שתייה מרובה של נוזלים יחד עם נטילתם, כי ללא שתייה הסיבים עלולים להחמיר את העצירות.
2. שתייה של 8-10 כוסות נוזלים ביום, תוך שקילת שילוב של חליטות צמחים. לפי מאמר ב- MNT חליטות שעשויות לסייע במקרים של עצירות כוללות תה סנא מחודד, מנטה, ג’ינג’ר, שן הארי, תה ירוק, תה שחור או קפה (הקפאין ממריץ את מערכת העיכול), חליטת שורש ליקוריץ, חליטת קמומיל, פטרוזיליה וחליטת שורש נטופית רפואית. בכול מקרה כדאי להיוועץ בגורם רפואי מוסמך בנושא החליטות.
3. לגימת מיץ שזיפים מיובשים ואכילת מזונות מותססים דוגמת כרוב או מיסו (סויה מותססת).
4. פעילות גופנית אירובית סדירה. הפעילויות המומלצות ביותר הן הליכה ושחייה יומית במשך 30 דקות ברצף. כמו כן מומלצות פעילויות של הפחתת מתח דוגמת יוגה.
5. הקשבה לגוף בכול הנוגע למניעת התאפקות.
6. רפואה משלימה מסוג דיקור סיני ורפלקסולוגיה. דיקור סיני עשוי לשפר את תנועתיות המעיים ולהפיג מתחים שגורמים לעצירות, ורפלקסולוגיה מפעילה את המערכת העצבית הפרה-סימפתטית וכך עוזרת להפעיל את תנועת שרירי מערכת העיכול.
כפי שכבר הוזכר, פעמים רבות החלפת תוסף הברזל עשויה לפתור את בעיית העצירות או להפחיתה באופן משמעותי. לתוספי הברזל מסוג ביס-גליצינאט אין תופעות לוואי לא רצויות במערכת העיכול. היעדר תופעות הלוואי כמו גם שיעורי הספיגה הגבוהים נובעים מתצורת ‘האריזה’ הייחודית של הברזל כברזל ביס-גליצינאט.
מדובר בתרכובת המכילה מולקולת ברזל שקשורה לשתי מולקולות של חומצת האמינו גליצין. ההרכב הזה קל לעיכול ומאפשר לברזל להיספג לאורך כל המעי ולא רק באזורי הספיגה המיועדים לספיגת מינרלים. בנוסף, הוא חף מהשפעתם של מזונות שבדרך כלל מפחיתים את ספיגת הברזל.