סטרס ולחץ – מה עובר עלינו?
מה קורה לגוף שלנו בזמני לחץ? איך ילדים מגיבים לסטרס?
אם הרגשת פעם תחושה של דופק מואץ, קושי נשימתי או התכווצות שרירים שנמשכה ימים, בעקבות משהו ששמעת, עברת, או אפילו לפני אירוע חשוב, כנראה שחווית חלק מסימני הסטרס האופייניים. כמעט כל אדם חווה סטרס, לחץ או מועקה בצורה כזו או אחרת, מספר פעמים במהלך חייו.
כשהתופעות נמשכות חודשים ואף שנים, הסימפטומים עלולים להתפתח למחלות ולבעיות בריאותיות, חלקן אף מסכנות חיים. סטרס כרוני יכול לבוא לידי ביטוי בצורה גופנית או נפשית, הנע משכחה, בעיות ריכוז, דיכאון וחרדה ועד למחלות לב, לחץ דם גבוה, סכרת, אסטמה ואף מחלות סרטניות (1).
המונח סטרס מתורגם על ידי האקדמיה ללשון העברית לעקה, דחק, או מוּעָקָה.
כלומר: מצב של לחץ או מתח, המקשים על התפקוד.
למרות שהגדרה זו של האקדמיה היא מאוד כוללנית, היא מסבירה בצורה מדויקת את כלל מכלול הסימפטומים. (2)
סטרס (עקה) פיזיולוגי, מתפתח כתגובת הגוף למצב של “איום” או קושי. תגובה המכונה ‘הילחם או ברח’ (fight or flight) היא תגובה הורמונאלית טבעית של הגוף. בזמן אירוע או מצב של לחץ, מופרשים חומרים כמו אדרנלין, נוראדרנלין וקורטיזול, המפעילים את מערכת העצבים הבלתי רצונית הסימפטית יציאה מאיזון, יכול להיות מצב המתמשך זמן רב, מצב המכונה: סטרס כרוני. (3)
מרבית המחלות המושפעות או הנגרמות מסטרס, מקורן מסתבר, בהתפתחות מצבים דלקתיים של הגוף כולל: מחלות לב, אסטמה, סכרת, נשירת שיער והשפעות מגוונות על הפרשת הורמונים. (3,4,12)
סטרס אוקסידטיבי הוא מצב של חוסר איזון תאי בין יצירת גורמי חמצון תוך תאיים, לבין היכולת למנוע נזק חמצוני. חוסר איזון זה הוא חלק מהסטרס הפיזיולוגי.
הגורמים יכולים להיות פנימיים או חיצוניים, כתוצאה מחשיפה לחומרים כמו: חומרי הדברה, עישון, רעלים שונים ואף ממזונות מעובדים ורכיבי מזון שונים כמו שומן טרנס. (5,6)
ילדים וסטרס
מצבי סטרס ולחץ כרוניים, יכולים להופיע ולהשפיע בכל הגילאים. עם זאת, ילדים ובעיקר תינוקות יחוו, לרוב, מצבי סטרס חולפים. ככל שהילדים צעירים יותר הסטרס נגרם עקב מחסור במילוי צרכים וסיפוקים בסיסיים כמו מזון, קור/חום, פחד וצורך בהגנה.
ילדים יגיבו עם סימני סטרס לשינויים במגורים, תוספת אח או אחות למשפחה, שינוי משמעותי באורח החיים, גירושין ואובדן. (7)
מחקר פיני (8) אשר עסק בתינוקות שנולדו לאימהות שסבלו מסטרס מתמשך, העלה כי רמת הסיכון לפתח מחלות גבוהה משמעותית לעומת תינוקות אחרים. מסקנה דומה עולה ממחקר איטלקי שעסק בהשפעת סטרס על אימהות הרות וילדיהן. (9) במחקר האיטלקי שנשים בהריון שהיו תחת לחץ וסטרס, מצבם הבריאותי של התינוקות היה פחות טוב לעומת תינוקות שנולדו לאימהות רגועות יותר. כלומר, ככל שהן היו יותר בסטרס, כך הילדים הראו יותר סימנים בריאותיים של תסמונות או מחלות. חשוב לציין כי הסטרס באיטליה בזמן הקורונה היה בלתי נמנע בשל התחלואה הגבוהה ואחוזי התמותה מקורונה בתחילת המגפה. (9)
נשים וסטרס
למרות שסטרס משפיע על כולם, יותר נשים דיווחו על סימפטומים מאשר גברים.
כמו כן עולה מדיווחי משרד הבריאות האמריקני, כי חלק מההשפעות הבריאותיות, יכולות להיות זהות בקרב נשים וגברים, כמו: ירידה בתפקוד המערכת החיסונית, בעיות שינה, נשירת שיער, בעיות עור וכן עלייה זמנית בלחץ דם. (10,11)
תופעות אחרות לעומת זאת, כמו כאבי ראש, מיגרנות, חרדה ודיכאון יהיו משמעותיים יותר בקרב נשים לעומת גברים. (10,12).
עוד עולה ממסקנות המחלקה לבריאות האישה במשרד הבריאות האמריקני, כי נשים הסובלות ממצבי סטרס עלולות בסבירות גבוהה יותר לסבול גם מסינדרום טרום ווסתי (PMS), קושי להיכנס להריון והשמנה. (10).
המלצות לטיפול בסטרס בקרב נשים, בעזרת וויטמינים כמו ויטמיני B, אפשר ללמוד מהמאמר: השפעת ויטמין b על נשים.
סטרס ופתרונות טבעיים, כפי שמתארים החוקרים מאוניברסיטת Pace בניו-יורק, הטיפול בתוצאות או ההשלכות הרפואיות שמתפתחות מסטרס כרוני, גובים מחיר יקר.
לדעת החוקרים, ישנה חשיבות גבוהה במציאת פתרונות טבעיים, הן לטיפול בתופעה עצמה והן במניעתה. (1) אורח חיים בריא יכול להוות מפתח חשוב בעלייה באיכות החיים, תוחלת החיים ובטיפול בסימני הסטרס. אורח חיים בריא יכול לכלול: פעילות גופנית סדירה, שמירה על תזונה בריאה הכוללת מגוון רחב של ירקות ופירות וצריכת נוגדי חמצון אשר הוכחו כיעילים בסיוע למניעת מצבים אלה ובטיפול בהם. (1,10)
מדיטציה, נשימות ויוגה כפתרונות מוכרים שנחקרו לאורך השנים, הם אכן פתרונות שיכולים לסייע לכל הגילאים והמגדרים. עם זאת, רוב האוכלוסייה המערבית, נמנעת מלעצור את מעגל הסטרס באמצעות תרגול קבוע ועקבי של מדיטציה, נשימות, יוגה, או כל תרגול אחר שדורש השקעת זמן. על פי המגזין “יוגה ג’נטלמן” נראה היה כי בשנת 2022 – 300 מיליון אנשים תרגלו יוגה בעולם, רבים לא באופן קבוע ולמעלה מ 50% מהם היו מהודו. (13) אוכלוסיית המערב מעדיפה כפי הנראה פתרונות ומענה מיידי – גם אם הוא רגעי ולעתים לא מספיק. מאחר וכפי שציינו, סטרס וחרדה יכולות להיות מקור למחלות רבות. (14) חשוב לבדוק אילו מבין בשיטות השונות לטיפול טבעי יכולה לעזור לנו באופן אישי. אחת מהשיטות הרבות של מדיטציה או יוגה, נחקרה על ידי קבוצה מקליפורניה – בהקשר של השפעת מדיטציה לצלילי קערה טיבטית. בתוצאות המחקר צוין כי מדדים רבים של סטרס וחרדה השתפרו בצורה משמעותית אחרי התרגול – כשהמסקנה הייתה כי אפילו שיטה פשוטה לתרגול, כמו מדיטציית קערה טיבטית, יכולה לשנות את מצב בריאותינו לטובה – אם רק נעצור לרגע ונקשיב לצלילים. (15)
נוגדי חמצון כמו: ויטמיני B, ויטמין C וויטמין E, מסייעים לטיפול במצבי סטרס מאחר ותפקידם של נוגדי החמצון הוא למנוע את הנזק הבריאותי הפיזי העלול להיגרם מהפרת האיזון בין גורמי חמצון לנוגדי חמצון (שזו ההגדרה של סטרס), הרי שהם מהווים שחקנים חשובים במניעת תחלואה הנגרמת ממצבי סטרס פיזיולוגי ואוקסידטיבי.
נוגדי החמצון החשובים, המוכרים יותר, הם: ויטמין C, ויטמין E, ויטמיני B ועוד. (16)
לסיכום, סטרס הוא מצב של לחץ או מתח המשפיע על התפקוד. כאשר התופעות מתמשכות הן עלולות להתפתח למחלות ולבעיות בריאותיות, חלקן מסכנות חיים.
סטרס יכול להשפיע בכל הגילאים ועל כל המגדרים. אורח חיים בריא, לרבות תזונה בריאה וצריכת תוספי תזונה רלוונטיים (ויטמין C, ויטמין E, ויטמיני B, סלניום), המסייעים בהקטנת ואף במניעת נזקים בריאותיים הנגרמים מסטרס, בין אם פיזי או אוקסידטיבי. יחד עם תזונה מתאימה ותוספי תזונה, נראה כי תרגול קבוע של יוגה, מדיטציה או תרגול אחר המשלב נשימה נכונה וממוקדת, יכול מאוד לסייע לחיזוק הגוף והנפש ולשפר את איכות החיים שלנו גם תחת לחץ.
1. “Effectiveness of diaphragmatic breathing for reducing physiological and psychological stress in adults: a systematic quantitative review” Susan I Hop-per et al. Rev Implement Rep 2019 Sep;17(9):1855-1876.
2. https://hebrew-academy.org.il/keyword/%D7%A2%D6%B8%D7%A7%D6%B8%D7%94
3. “Chronic Stress and Diabetes Mellitus: Interwoven Pathologies” Vivek Kumar Sharma et al. Curr Diabetes Rev . 2020;16(6):546-556
4. “Impact of stress and hypertension on the cerebrovasculature” Nada Elsaid et al. front Biosci (Landmark Ed). 2021 Dec 30;26(12):1643-1652
5. “The aryl hydrocarbon receptor as a target of environmental stressors – Im-plications for pollution mediated stress and inflammatory responses”
C.F.A Vogel et. Al. Redox Biol. 2020 Jul;34:101530.
6. “Oxidative Stress in NAFLD: Role of Nutrients and Food Contaminants” Clémence Rives et al. Biomolecules . 2020 Dec 21;10(12):1702.
7. https://www.chop.edu/conditions-diseases/adjustment-disorders
Children Hospital of Philadelphia – adjustive disorders
8. “Oxytocin receptor genotype moderates the association between maternal prenatal stress and early infant self-regulation”. Jani Kajanoja et al. Psycho-neuroendocrinology . 2022 Apr;138:105669.
9. Stress, Resilience, and Well-Being in Italian Children and Their Parents during the COVID-19 Pandemic.” Cusinato M, et al. Int J Environ Res Public Health. 2020 Nov 10;17(22):8297
10. U.S. Department of Health & Human Services.
https://www.womenshealth.gov/mental-health
11. “”Lifestyle Factors Involved in the Pathogenesis of Alopecia Areata ” Yoko Minokawa et al. Int J Mol Sci. 2022 Jan 18;23(3):1038.
12. “Gender differences in stress response: Role of developmental and biological determinants”, R. Verma et al. Ind Psychiatry J. 2011 Jan-Jun; 20(1): 4–10.
13. https://moderngentlemen.net/yoga-statistics/)
14. https://www.healthline.com/nutrition/13-benefits-of-yoga
15. “Effects of Singing Bowl Sound Meditation on Mood, Tension, and Well-being: An observational study” Tamara Goldsby et al. J Evid Based Complementary Altern Med. 2017 Jul; 22(3): 401–406.
16. .”The Effect of Combined Vitamin C and Vitamin E Supplementation on Oxidative Stress Markers in Women with Endometriosis: A Randomized, Triple-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial” Leila Amini et al. Pain Res Manag. 2021 May 26;2021:5529741.