מערכת העיכול של אדם מבוגר מהווה בית לאלפי מיקרואורגניזמים שונים, המוכרים כ”מיקרוביוטה של מערכת העיכול”. מספר התאים הבקטריאליים במיקרוביוטה גדול פי עשרה ממספר התאים האנושיים בגוף. מחקרים עדכניים מדגישים את התפקיד המרכזי של המיקרוביוטה בבריאות האדם.
המיקרוביוטה ממלאת תפקיד מרכזי בשורה של תהליכים חיוניים בגוף, הכוללים:
- תהליכים מטבוליים, המסייעים בעיכול וספיגת רכיבי מזון
- תהליכים תזונתיים, המספקים לגוף ויטמינים וחומרים חיוניים אחרים
- תהליכים פיזיולוגיים, המשפיעים על תפקוד האיברים השונים
- תהליכים אימונולוגיים, התורמים להגנה החיסונית של הגוף
בנוסף, המיקרוביוטה מספקת מחסום פיזי חיוני מפני פתוגנים ואלרגנים. רקמת האפיתל של מערכת העיכול מהווה את הממשק הגדול ביותר בין גוף האדם לסביבה החיצונית, ולאורך חיינו, המיקרוביוטה מתפתחת במקביל למערכת החיסון שלנו, תומכת בפעילותה התקינה.
כאשר מערכת העיכול בריאה, המיקרוביוטה שומרת על איזון טבעי, התורם לבריאות כללית טובה. עם זאת, מגוון גורמים עלולים לשבש איזון זה:
- לחץ
- סגנון חיים לא יציב
- נסיעות
- צריכת מזון לא בריא
שיבושים במיקרוביוטה קשורים למגוון מצבים רפואיים, כולל:
- אלרגיות
- מחלות מעי דלקתיות (IBD)
- תסמונת המעי הרגיז (IBS)
- מחלות קרדיו-וסקולריות
- השמנת יתר
במצבים אלה, נצפית ירידה בכמות ובמגוון של המיקרוביוטה בהשוואה למצב בריאותי תקין.
תפקיד הפרוביוטיקה בשמירה על בריאות מערכת העיכול
הפרוביוטיקה מהווה כלי חיוני למניעת שיבושים במיקרוביוטה ולשיקומה במקרה של פגיעה. מחקרים מראים כי פרוביוטיקה מרובת זנים יעילה יותר מפרוביוטיקה המבוססת על זן יחיד.
היתרון המשמעותי של פרוביוטיקה מרובת זנים טמון ביכולתה לפעול בו זמנית בשלוש רמות:
- מניעת התיישבות של פתוגנים
- שיפור תפקוד המחסום של המעי
- ויסות המערכת החיסונית
BASE-IT: פורמולה פרוביוטית מתקדמת
BASE-IT היא פורמולה מרובת זנים ובעלת ספקטרום רחב, שפותחה במיוחד לשמירה על איזון מערכת העיכול במבוגרים. הפורמולה מכילה 8 זנים פרוביוטיים שנבחרו בקפידה, ביניהם הזן הייחודי Enterococcus faecium W54.
יתרונות ייחודיים של Enterococcus faecium W54
Enterococcus faecium W54 הוא זן פרוביוטי ייחודי המציע מספר יתרונות משמעותיים:
- חיזוק המערכת החיסונית: מחקרים מראים כי E. faecium W54 מסוגל לגרות את המערכת החיסונית, מה שעשוי לשפר את ההגנה הכללית של הגוף מפני פתוגנים.
- ייצור חומרים אנטימיקרוביאליים: זן זה ידוע בייצור של בקטריוצינים, חומרים טבעיים המעכבים את צמיחתם של חיידקים פתוגניים.
- עמידות לתנאי מעי קשים: E. faecium W54 מציג עמידות גבוהה לחומציות הקיבה ומלחי מרה, מה שמאפשר לו לשרוד ולהתיישב ביעילות במעי.
- תמיכה בספיגת נוטריינטים: מחקרים מצביעים על יכולתו של זן זה לשפר את ספיגת מינרלים חיוניים כמו סידן וברזל.
- סינרגיה עם זנים אחרים: E. faecium W54 מראה יכולת לעבוד בסינרגיה עם זנים פרוביוטיים אחרים, מה שמגביר את היעילות הכוללת של הפורמולה.
שילוב E. faecium W54 בפורמולת BASE-IT מעניק יתרון ייחודי, תורם למגוון הפעולות של הפרוביוטיקה ומשפר את יעילותה הכוללת בתמיכה בבריאות מערכת העיכול.
הוכחות קליניות ומעבדתיות
מחקרים מעבדתיים הוכיחו כי הזנים בפורמולת BASE-IT, מסוגלים למנוע התפתחות של מגוון פתוגנים, כולל:
- אי קולי (E. coli)
- אנטרוקוקוס פקאליס (Enterococcus faecalis)
- בצילוס סבטיליס (Bacillus subtilis)
- קלוסטרידיום דיפיצילה (Clostridium difficile)
- סלמונלה (Salmonella)
- שיגלה (Shigella)
מחקר תצפיתי שנערך על 40 מבוגרים עם בעיות במערכת העיכול הראה תוצאות מבטיחות לאחר 6 שבועות של שימוש ב-BASE-IT:
- ירידה מובהקת בדירוג הכולל של תסמיני מערכת העיכול (מ-10 ל-6, p<0.05)
- שיפור משמעותי במספר תסמינים ספציפיים:
– 27.5% ירידה בכאבי בטן (p<0.02)- 25% ירידה בתחושת מלאות/נפיחות בבטן העליונה (p<0.03)- 20% ירידה בגזים במערכת העיכול (p<0.02)
לסיכום:
פרוביוטיקה מרובת זנים, כמו פורמולת BASE-IT מציעה פתרון מקיף לשמירה על בריאות מערכת העיכול. שילוב של זנים מגוונים, כל אחד עם יתרונותיו הייחודיים, מאפשר פעולה סינרגטית המתמודדת עם מגוון אתגרים במערכת העיכול. מחקרים קליניים ומעבדתיים מדגימים את היעילות של גישה זו, מציעים תקווה לשיפור משמעותי באיכות החיים של אנשים הסובלים מבעיות במערכת העיכול.
אסמכתאות:
- Frank et al. Gastrointestinal microbiology enters the metagenomics era. Curr Opin Gastroenterol. 2008; 24:4-10. https://journals.lww.com/co-gastroenterology/abstract/2008/01000/gastrointestinal_microbiology_enters_the.3.aspx
- De Vos et al. Role of the intestinal microbiome in health and disease: from correlation to causation. Nutrition Rev. 2012; 70:S45-56. https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/70/suppl_1/S45/1921618?login=false
- Timmerman H.M. et al. Monostrain, multistrain and multispecies probiotics – A comparison of functionality and efficacy. Int J Food Microbiol. 2004;96(3):219-33. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0168160504002855?via%3Dihub
- Barlow S. et al. Introduction of a Qualified Presumption of Safety (QPS) approach for assessment of selected microorganisms referred to EFSA – Opinion of the Scientific Committee. (2007). The EFSA Journal. Dec 2007; 587:1-16. https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2007.587