במהלך תקופת ההיריון, זה ידוע, על האם להקפיד לאכול מאוזן ובריא כדי לספק את הצרכים התזונתיים שלה ושל העובר. ואם את בהיריון אז בוודאי כבר סיפרו לך שבכדי להימנע ממצבים נפוצים כגון אנמיה הריונית מומלץ לצרוך תוסף של חומצה פולית, ברזל וויטמין B12. אך מה שפחות ידוע הוא שגם לויטמין C יש חשיבות רבה מאוד בתקופת צמיחה, התפתחות והתחדשות זו.
עוד בשלב ההכנה להיריון
נשים רבות נוהגות ליטול ויטמינים ומינרלים טרם כניסתן להיריון, כדי למלא מאגרים ולדאוג לאיזון רב-מערכתי של גופן – ולהכינו לקליטת היריון ולתשעת החודשים של נשיאת העובר ברחמן.
בין התוספים הפופולאריים והמומלצים ביותר, תופס מקום של כבוד גם ויטמין C. מדובר בויטמין מסיס במים שמשתתף בלמעלה מ- 300 תהליכים ביולוגיים בגוף! לא רבות מבין ההריוניות מודעות לכך כי ויטמין C משמש כחומר מוצא לייצור חלבון הקולגן – המהווה אבן בניין לרקמות החיבור בגוף העובר, וזה כולל סחוסים, גידים, רצועות, עור ועצמות, שיניים וכלי דם. יש לו גם תפקיד ביצירת מתווכים עצביים, והוא אף חשוב לפעילות חיסונית תקינה ולתהליכי בקרת דלקת, הוא מסייע להחלמה מפציעות ולאיחוי רקמות – עובדה החשובה בפרט לקראת הלידה.
מחקרים מראים, כי נטילת ויטמין C יכולה לקצר את משך הזמן של ההתקררות, וזה אומר המון – בפרט אם את בהיריון.
איך הוא עושה זאת? ככל הנראה על ידי כך שהוא מגביר את ייצור הנוגדנים (שהם חלק מהמערכת החיסונית) וגם את ייצורם של תאים חיסוניים נוספים הנלחמים במזהמים, ובכך הוא מסייע גם להגנה על האם, ובאופן עקיף – גם על העובר.
חשוב לדעת שגם סוכרת היריון עשויה להיות מושפעת מרמות הויטמין C שבגופה של האם, ובמחקר שנערך בנושא נמצא כי רמות נמוכות של ויטמין C מקושרות לעליה בסיכון ללקות בה.
מחקרים אף מראים כי רמות תקינות של ויטמין C נחוצות ליצירת רקמת קולגן חזקה מספיק, לשמירה על שלמות שק מי השפיר ולמניעת פקיעתו לפני הזמן המתאים – תופעה המקושרת לכ-40% מהפסקות ההיריון.
עדין ורגיש..
ויטמין C הוא עדין ורגיש מבחינה כימית, ובכדי שתתאפשר ספיגתו בצורה אופטימלית יש לצרוך אותו בכמות נאותה. אולם מאידך, חשוב לדעת כי מינון גבוה של ויטמין C בתוסף עשוי לגרום לתופעות לוואי לא נעימות במערכת העיכול, כגון כאב ושלשול, כתוצאה מגירוי יתר בקיבה ובמעי.
לשם כך פותחו פורמולציות שונות של ויטמין C שאינו חומצי כגון הטכנולוגיה הליפוזומלית, בה בתהליך ייצור מיוחד, כל מולקולת ויטמין נעטפת במעטפת שומנית הבנויה מפוספוליפידים – אלו הן מולקולות טבעיות שמהם בנויים קרומי כל התאים בגופינו. כשהפוספוליפידים באים במגע עם מים הם הופכים למבנים כדוריים חלולים שמשמשים כנשא לרכיבים פעילים שונים, כמו ויטמין C במקרה זה. כשהליפוזום נפגש עם תאי הספיגה במעי הדק, הוא חודר את קרום התאים, מה שמאפשר לו לפרוק את תכולת הויטמין אותו הוא נושא – ישירות אל תוך התא.