המחסור בויטמינים, מינרלים ואנטיאוקסידנטים היא תופעה מוכרת במיוחד במדינות מערביות, וזאת לאור העובדה שהמזון מתועש, הארוחות קפואות ומהירות והסטרס והלחץ בולטים באורח החיים שלנו.
בד בבד עם המחקר המתפתח בנוגע לתפקידה של אוכלוסיית החיידקים במעי, כפי שמוצג במאמר “פרוביוטיקה – חיידקים טובים למען החיים” נשאלת השאלה, האם מעבר להשפעה חיובית של תוספי פרוביוטיקה על בריאות האדם, ישנה השפעה משמעותית על ספיגת מינרלים וויטמינים, הנקראים בשם כללי יותר – מיקרונוטריינטים.
שאלה זו העסיקה גם את החוקרים מבית הספר לתזונה, אשר סקרו למעלה מאלפיים מאמרים בנושא, מתוכם למעלה מ 700 נגעו בשאלה – “האם פרוביוטיקה מסייעת לספיגת מיקרונוטריינטים באנשים בריאים” ואם כן, מה נספג יותר טוב בזכותם של החיידקים הטובים. (1)
הסקירה העלתה כי מינרלים חשובים כמו סידן, ברזל ואבץ וויטמינים חשובים כמו B12 ופולאט – יספגו טוב יותר בזכות נטילת פרוביוטיקה. יש לציין כי הסקירה נעשתה תוך בדיקת פרסומים ועבודות שעסקו באנשים מאוכלוסיות מאוד מגוונות כשהמכנה המשתף ביניהם היה שכולם עסקו בנבדקים בריאים.
פרוביוטיקה יכולה לשפר את ספיגת הברזל
אנמיה מוגדרת על פי משרד הבריאות הבריטי, כמצב פיזיולוגי של מחסור בהמוגלובין או בכמות חמצן נמוכה מדי בתאי הגוף. כמו כן סיבות לאנמיה יכולות להיות מחסורים שונים בברזל, B12 או חומצה פולית – B9.
סימנים של אנמיה יכולים לכלול: מחסור באנרגיה, תשישות ועייפות, חיוורון, דפיקות לב מואצות וקוצר נשימה, הסימנים הנפוצים ביותר של אנמיה (2)
מחסור בברזל היא אחת התופעות המוכרות ביותר בעולם המערבי, בעיקר בשל תזונה לקויה ו/או ספיגה לא מספקת. כמו כן, ברזל הוא אחד הנוטריינטים החשובים שהגוף זקוק לו להעברת חמצן לתאי הגוף. מחסור בברזל יבוא לידי ביטוי תחילה במדדי פריטין, ולאחר מכן בירידה בכמות כדוריות הדם האדומות. בשלב מאוחר יותר גם בירידה ברמות ההמוגלובין. תפקידו העיקרי של הברזל הוא העברת חמצן לכל תאי הגוף. לכן, מחסור יבוא לידי ביטוי בעייפות, חולשה, קושי להתרכז ועוד.
תוספת של פרוביוטיקה יכולה לשפר מאוד את ספיגת תוספי התזונה.
לכן, אם נשלב פרוביוטיקה עם ברזל, B12 או חומצה פולית, במיוחד במקרים שהמעי לא בריא ולא יוכל לספוג את התוספים כמו שהם, נוכל לשפר את משק הברזל ולסייע מאוד בטיפול באנמיה.
מאמר משבדיה, שעסק בתרומת פרוביוטיקה לספיגת ברזל, מגלה כי תוספת פרוביוטיקה לארוחה, יכולה לשפר את ספיגתו של הברזל בצורה משמעותית. (3) המאמר, שהתפרסם לפני מספר שנים (3) עמד על חשיבות הפרוביוטיקה לזמינותו וספיגתו של ברזל בנשים צעירות בגיל הפוריות אשר באופן נורמלי מאבדות דם בתקופת הווסת. החוקרים השוו את רמות הברזל שנקלטות ממשקה בקבוצת נשים ששתתה משקה עם פרוביוטיקה וברזל בהשוואה לקבוצת נשים ששתתה משקה מועשר בברזל בלבד. לאחר מספר ימים, אכן הוכח כי שילוב של פרוביוטיקה עם הברזל העלה את רמות הספיגה. (3) מאחורי המחקר עמדה, כפי הנראה השערה כי מומלץ ליטול פרוביוטיקה עם ברזל. נטילה משולבת זו תגביר את ספיגתו של הברזל במיוחד בתקופות בהן מאבדים ברזל.
מספר שנים מאוחר יותר, בדקה קבוצת חוקרים שבדית נוספת, את השפעת הנטילה המשולבת של ברזל ופרוביוטיקה על נשים ספורטאיות בריאות (4). נשים אלה הסתבר, שלמרות שנטלו תוספי ברזל שונים, לא הראו תוצאת מספקות של ברזל בדם וכי רק כמות קטנה מאוד ממה שנטלו נספגה בפועל. גם במחקר זה, נטילה משולבת של פרוביוטיקה עם הברזל, הראתה, אחרי 4 שבועות, עליה משמעותית יותר של ספיגת ברזל בהשוואה לנטילת ברזל בלבד. (4)
ניתן להסיק, כי פרוביוטיקה יכולה בהחלט לסייע לספיגת ברזל. אך מה קורה לגבי ויטמינים או מינרלים אחרים? אחד המאמרים בנושא, עסק בתרומת פרוביוטיקה משולבת עם ויטמינים ומינרלים לטיפול בנשים שסבלו מפיברומיאלגיה. אחד הויטמינים הידועים היום כמעורב במנגנון במחלות העייפות והפיברומיאלגיה הוא ויטמין B12, כפי שמתואר במאמר: הקשר בין ויטמין B12 לפיברומיאלגיה. מיקרונוטריינטים נוספים שמהווים שחקנים חשובים במנגנון של עייפות כרונית ופיברומיאלגיה הם גם ויטמין D, סלניום ואבץ. מחקר שעסק בספיגה טובה יותר של מיקרונוטריינטים יחד עם פרוביוטיקה, בעייפות כרונית ופיברומיאלגיה, הצביע גם הוא על היתרון של נטילתם יחד (5).
בעבודה זו בדקו החוקרים נטילת תוסף תזונה המכיל מיקרונוטריינטים אשר ידועים כמשפיעים לטובה ומסייעים בטיפול ומניעת ההשפעות השליליות של סטרס אוקסידטיבי (זוהי תופעה הנגרמת מחוסר איזון בין ייצור והצטברות של רדיקלים חופשיים בתאים וברקמות לבין היכולת של הגוף לנטרל אותם באמצעות נוגדי חימצון – מצב העשוי לגרום לתופעות לוואי ופתח למחלות רבות)
הנבדקות היו נשים שסבלו מפיברומיאלגיה מלווה בסימנים נפשיים כמו חרדה ודיכאון. אחרי חודש, נמדדה הטבה משמעותית באיכות החיים של המטופלות. מעבר לעלייה ניכרת בפעילות החיובית במהלך היום, נמצא כי תיסוף פרוביוטיקה משולב עם ויטמין D, סלניום ואבץ, שיפר את המדדים הפיזיולוגיים, ואיזון טוב יותר של מדדים דלקתיים (הורדת רמות הדלקת שהיא חלק משמעותי ממנגנון מחלות פיברומיאלגיה ועייפות יתר).
מסקנת החוקרים הייתה כי נטילת ויטמין D, אבץ, סלניום ופרוביוטיקה יחד, יכולה לשפר איכות החיים של נשים הסובלות מפיברומיאלגיה (5).
ספיגת ויטמינים ומינרלים בילדים – שיפור באמצעות פרוביוטיקה
גם בילדים נעשו תצפיות ועבודות שונות, כדי למצוא דרכים להגביר את ספיגת הויטמינים והמינרלים, במיוחד בילדים מתבגרים, כפי שעולה ממחקר שנעשה באיטליה (6).
מחקר זה בדק את השפעת נטילת פרוביוטיקה על ספיגת ויטמין D, ויטמין A, סידן, אבץ, וברזל בנערים ונערות בריאים בני 14-18 באיטליה. בתום 10 שבועות התוצאה, גם במחקר זה, הייתה ברורה – ספיגה טובה יותר של מיקרונוטריינטים חשובים כשמשלבים פרוביוטיקה. (6)
לשאלה האם לקחת יחד או לחוד פרוביוטיקה וויטמינים? התשובה היא שעל פי העדויות הרבות מהספרות המקצועית, ניתן ואף עדיף ליטול פרוביוטיקה עם ויטמינים ומינרלים יחד.
עם או ללא אוכל תלוי בסוג הויטמינים או המינרלים שרוצים לעודד את ספיגתם.
לגבי השאלה האם לקחת בבוקר או בערב? – גם כאן התשובה היא בהתאם לויטמינים ומינרלים שמומלץ לקחת בבוקר או בערב. פרוביוטיקה ניתן להוסיף גם וגם. כלומר, פרוביוטיקה אפשר לקחת בבוקר ו/או בערב יחד עם הויטמינים והמינרלים המומלצים באופן אישי לכל מצב.
1. Probiotic Supplementation and Micronutrient Status in Healthy Subjects: A Systematic Review of Clinical Trials. Bahareh Barkhidarian et al. Nutrients Aug 2021 28;13 (9):3001
2. https://www.nhs.uk/conditions/iron-deficiency-anaemia
3. “Probiotic strain Lactobacillus plantarum 299v increases iron absorption from an iron-supplemented fruit drink: a double-isotope cross-over single-blind study in women of reproductive age”. Michael Hoppe et al. Br J Nutr 2015 Oct 28;114(8):1195-202.
4. “The Effect of Lactobacillus plantarum 299v on Iron Status and Physical Performance in Female Iron-Deficient Athletes: A Randomized Controlled Trial” Ulrika Axling et al. Nutrients. 2020 Apr 30;12(5):1279
5. “Synbiotic Supplementation Improves Quality of Life and Inmunoneuroendocrine Response in Patients with Fibromyalgia: Influence of Codiagnosis with Chronic Fatigue Syndrome” María Dolores Hinchado.
Nutrients. 2023 Apr; 15(7): 1591.
6. “Effect of probiotics on the occurrence of nutrition absorption capacities in healthy children: a randomized double-blinded placebo-controlled pilot study”. A Ballini et al. Euro. Rev Med Pharmacol Sci. 2019 Oct;23(19):8645-8657.